ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY

BALASSAGYARMAT

A tanúsítvány hitelesítése

Az energetikai tanúsítvány hitelességét a „HET” kódszám garantálja. Ezt a számot az Országos Építésügyi Nyilvántartás generálja, és a szakvélemény első oldalának jobb felső sarkában található. A szám alapján az internetről elérhető rendszerben bárki egyszerűen ellenőrizheti, hogy a dokumentum hiteles-e. A készítő mérnöknek mindenképp rendelkeznie kell mérnöki kamarai engedéllyel és regisztrációs számmal.

A kormányrendelet, ami a tanúsítást kötelezővé tette

176/2008 Kormányrendelet előírásai szerint rendelkezni kell hiteles energetikai minőségtanúsítvánnyal, ha az ingatlant eladják vagy bérbe adják. A jogszabály 2012 óta kötelezi az eladót a minősítés beszerzésére, a meghatározott esetekben és meghatározott kivételekkel. Ha valaki részletesebben érdeklődik a tanúsítás szabályairól, a fenti jogszabályt mindenképp érdemes áttekintenie.

Minősítési kategóriák

Energetikai skála

A 2024-től érvényes szabályozás 12 kategóriát határoz meg (A+++-tól I-ig). Az épület két szempontból is kap betűjelzést, az egyik az összesített energetikai jellemző szerinti besorolás, a másik a fajlagos szén-dioxid-kibocsátás szerinti besorolás. Az előbbi azt mutatja meg, mennyi lesz a várható rezsiköltség, az utóbbi pedig azt, hogy mennyire környezetbarát (vagy környezetszennyező) az ingatlan.

Érvényességi idő

A Magyarországon kiállított tanúsítványok 5 évig érvényesek – függetlenül a készítő vállalkozástól. 5 éven belül akkor vesztheti érvényét, ha az adott épületben szerkezeti, gépészeti korszerűsítést hajtanak végre (pl. utólagos hőszigetelések, kazáncsere, nyílászárók cseréje), vagy ha az energetikai tanúsítványra vonatkozó jogszabály megváltozik.

CSOK - Családok Otthonteremtési Kedvezménye

A CSOK igényléséhez előírhatják tanúsítvány készítését. A munka teljesen megegyezik az eladás esetén készülő tanúsítással, így ugyanazon a díjon vállaljuk a megbízásokat. Az Otthonteremtési Kedvezmény mértéke függhet az elért besorolástól, de a támogatás megítélésének nem feltétele semmilyen minimális energiaosztály elérése. Ha részletes, naprakész információkat szeretne kapni, érdemes minket telefonon keresnie.

Pályázati energetikai számítások

Lakossági energetikai korszerűsítési támogatás igénylése esetén szükség van energiatanúsítvány készítésére, pályázattól függően a jelenlegi, tervezett és megvalósult állapotról is. Ezekre a munkákra egyedi árajánlatot adunk, a konkrét pályázat típusától függően, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

tanusitvany-balassagyarmat.hu © 2015-2024 Minden jog fenntartva.